3D dokumentation och analys av hällristningar

Den tredimensionella tekniken ger oss möjligheten att kunna ’skiva upp’ en häll i sektioner likt CAT-scan tekniken som används vid hjärnröntgen. Genom att studera hällristningsytornas profil från sidan når vi en information som framhäver varje enskild ristnings unika form. Djup och form är här två givna data, men även vissa andra egenskaper kan urskiljas, exempelvis slagriktning, formteknik och hantverkstradition. De försök som hittills gjorts med tredimensionella tekniker har varit väldigt tekniskt inriktade, man har främst velat dokumentera ristningar och skapa illustrationer för publik verksamhet. Föreliggande projekt strävar dock mot att använda tekniken för att besvara frågeställningar som den traditionella tekniken inte klarar av.
Exempelvis:
- Att diskutera skillnader och likheter i ristningens olika egenskaper och detaljer, t ex form och djup.
- Att med hjälp av mjukvara förstärka svaga för ögat osynlig bortvittrade detaljer och på så sätt delvis rekonstruera dåligt bevarade eller överhuggna ristningar.
- Att skapa tredimensionella illustrationer av objekten för både vetenskaplig och mer utåtriktad verksamhet.
- Att utveckla fotogrammetri som dokumentationsmetod samt för att studera vittring och andra skador.
- Att skapa en plattform för att analysera t ex hällarnas ’biografi’ och de individuella motivens förhållande till varandra i syfte att utarbeta relativa kronologier.
- Att diskutera jämförande analyser mellan olika ristningsytor (likheter i placering och relation mellan olika figurer på olika hällar).
- Att använda mätningarna som en grund för rekonstruktioner och synkronisering av hällarnas kontext (övrig arkeologisk och geologisk data).
Projekttid: 2008-,
Projektfinansiering: Stiftelsen Carl Jacob Lindebergs Fornminnesfond samt Åke Wibergs Stiftelse
Läs om några preliminära resultat Här